середу, 12 травня 2010 р.

історія м.Одеса

Оде́са (рос. Одесса, їдиш אָד́עסאַ [Оде́са]) — місто на чорноморському узбережжі України, найбільший морський порт в країні, місто обласного значення, місто-герой, центр Одеської області.

До 1795 року мало назву Кацюбіїв, пізніше - Хаджибе́й[2]. Перша згадка про українсько-литовський замок-порт Кацюбіїв[3] датується 1415 роком.

Місто є п'ятим в країні за кількістю мешканців після Києва, Харкова, Донецька та Дніпропетровська (1 080 270 на 2007 рік).

Порт на Чорному морі. Залізничний вузол. Вузол автошляхів (E58, E87, E95, E581). Машинобудівна (верстатобудування, виробництво підйомно-транспортного, холодильного, медичного, торгового, поліграфічного та іншого обладнання, обчислювальних машин та ін.), хімічна, нафтопереробна, хіміко-фармацевтична, харчова, легка промисловість. 20 вузів, 7 театрів. Музеї: архітектурний, художній, літературний, мистецтв, Морського флоту, нумізматики, історико-краєзнавчий, музей Олександра Пушкіна.

У центральній частині міста — ансамбль будівель епохи класицизму з пам'ятником А. Е. Рішельє і Потьомкінськими сходами (1826—1841). У стилі класицизму палаци Воронцова, Потоцького, Наришкіної, Стара біржа, шпиталь. У стилі вікторіанської готики палац Бжозовського ("Шахський палац"). У межах Одеси та її околицях — кліматичні та бальнеологічні курорти.

Немає коментарів:

Дописати коментар